כאבי גב
לצערנו, מרבית מהאוכלוסייה, תסבול, בשלב כזה או אחר מכאבי גב. למעשה, מדובר בכ 80% מכלל הציבור אשר סובלים מכאבי גב. כאשר ישנם כאבי גב, חשוב לבדוק ולאבחן את מקורו של הכאב, ורק לאחר מכן, ניתן להתאים את אופן הטיפול.לרוב, כאבי גב, הינה תופעה אשר באה והולכת מאליה. ישנם גורמים שונים לכאבי גב, ובדרך כלל הם נגרמים כתוצאה ממתיחה של הרצועה או של השרירי אשר מסייעת לחיבור שבים הרצועות והחוליות של עמוד השדרה. במקרים אלו, אין צורך בטיפול פולשני מיוחד, והכאב יעבור מעצמו. ישנם מיקרים בהם כאבי גב יהיו כתוצאה מפריצת דיסק.
את טיפולי כאבי גב ניתן לחלק לשלושה אופנים, בשלב הראשון ניתן לבצע טיפולים לא חודרניים, בשלב השני ניתן לשלב טיפול תרופתי ובשלב האחרון, בו כאבי הגב כה חזקים ומונעים מהאדם לתפקד, ניתן לבצע טיפולים כירורגיים – ניתוחיים.
הטיפולים השמרניים, כלומר, הלא חודרניים, הם אותם טיפולים אשר נעשים במסגרות של ספורט ייעודי, מנוחה, החלפה של מזרון ועוד. בשלב הזה ניתן אף לשלב טיפולי פיזיותרפיה ולעסוק בפעילות התעמלות אשר מותאמת לאלו הסובלים מכאבי גב. מרבית האנשים, ימצאו את עצמם עוסקים ביוגה, שיטת אלכסנדר, ועוד. חיזוק של שרירי הגב ושרירי הבטן מאפשרים מתן חוזק לגוף, והפחתה של רמת הכאב. כאשר הטיפולים השמרניים אינם מסייעים, ניתן להיעזר בטיפול תרופתי, אשר יכולות להקל על רמת הכאב. בדרך כלל, הטיפול התרופתי הוא אינו טיפול משקם, אלא טיפול מאלחש, המאפשר לעבור את תקופת הכאב ביתר קלות. בשלב האחרון, במקרים של כאבי גב כתוצאה מפריצות דיסק בדרגות חמורות, יש צורך לגשת אל ניתוח. השלב הניתוחי – כירורגי הינו המוצא האחרון בקרב אלו אשר אינם מסוגלים לתפקד כלל. אחוזי ההצלחה של ניתוחי גב הינם גבוהים היום, וישנן שיטות ניתוחיות חדשניות המאפשרות זמן החלמה מהיר יותר.
כמובן, שלפני כל פעולה או כל טיפול כזה או אחר, יש לאבחן את הסיבות לכאבי הגב, ולהתאים את אופן הטיפול הייעודי.
כותב המאר:
ד”ר עמוס חנני,
מנהל היחידה לניתוחי עמוד השדרה בבית החולים “רמב”ם” בחיפה